Episcopia Slatinei cere bisericilor să strângă bani din parohii pentru Trinitas. Cum explică Patriarhia această taxă

Episcopia Slatinei şi Romanaţilor recomandă bisericilor din judeţul Olt să sprijine posturile de televiziune şi radio Trinitas cu suma de 0,07 lei pe lună de fiecare familie din parohie, dar preoţii nu trebuie să meargă pe la casele credincioşilor pentru a colecta aceşti bani, potrivit Patrarhiei.

“Hotărârea Sfântului Sinod privind susţinerea financiară a eparhiilor Bisericii Ortodoxe Române pentru posturile de radio şi televiziune Trinitas ale Patriarhiei Române, datează încă din anul 2007”, arată Patrarhia într-un comunicat, în contextul prezentării în presă a unor informaţii privind o colectă pentru cele două posturi.

BOR neagă că ar dori să impună românilor o taxă sau cotizaţie pentru susţinerea posturilor de radio şi televiziune Trinitas.

“De altfel, adresa trimisă de Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor către unităţile bisericeşti din judeţul Olt în care se face recomandarea sprijinirii financiare a posturilor de televiziune şi radio Trinitas cu suma de 0,07 lei pe lună de fiecare familie din parohie nu menţionează nicidecum că preoţii trebuie să meargă pe la casele credincioşilor pentru a colecta aceşti bani. Această sumă modică este asigurată din veniturile proprii ale unităţilor bisericeşti”, se preciează în comunicatul citat.

Patrarhia mai precizează că Radio Trinitas şi Trinitas TV nu au fost înfiinţate cu scop comercial şi, ca atare, nu se susţin financiar din publicitate ca televiziunile particulare şi, implicit, nu au ca scop obţinerea de profit.

Din 2007, cele două posturi de radio şi televiziune ale Bisericii Ortodoxe Române sunt susţinute financiar din bugetele unităţilor bisericeşti (eparhii, protopopiate, parohii, mănăstiri), deoarece “sunt instituţii media misionare, care ajută mult clerul ortodox român în activitatea pastorală, social-filantropică, educaţională şi culturală, precum şi viaţa spirituală a credincioşilor mireni, care sunt şi beneficiarii programelor desfăşurate de aceste instituţii media ale Bisericii”, se mai spune în comunicat.